GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

2009 godina - Kantata od sv. Bartola

Kantata od svetoga Bartola

"Kantata od svetoga Bartola", osebujno djelo autora Vinka Škarona i Vlaste Juretić, posvećena 100 godina postojanja crkve u Cerniku, izvedena je ispred župne crkve sv.Bartola, u subotu 22.kolovoza...
Sama ideja o nastanku kantate potekla je od cerničkog župnika, velečasnog Petra Zebe, koji je poželio himnu za stotu obljetnicu crkve. Vlasta Juretić je pisala tekst prateći liturgiju i koristeći arhaizme, da bi se dočaralo kako se govorilo nekada. Za kazivače zaduženi su Stanislav Lukanić, uloga svećenika i Veljko Franović, uloga graditelja.
Za glazbu je zadužen Vinko Škaron koji navodi da je kantata pisana za soliste, zbor i orkestar. Za originalnu izvedbu određeni zahtjevi pokazali su se prevelikima pa se pribjeglo jednostavnijem rješenju, snimljena je matrica u studiju a solističke dionice pjevaju Radojka Šverko i najbolji glasovi Grobničke skale Darko Đekić, Katja Budimčić, Barbara Juretić i Kristina Mavrinac. Ono su snimili i zborske dijelove , a na preizvedbi uživo nastupio je ženski zbor "Korezin" te Izabela Stošić i Silvija Manjgotić kao solističko pojačanje.
Koncert se održao u sklopu programa obilježavanja blagdana sv.Bartola - Bartoje, 100.godišnjice župne crkve i Dana Općine Čavle.
Kantatu od svetoga Bartola - pogledajte ovdje