Grad Grobnik,  3. ožujka 2016.

ČA nad Kvarneron

Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine je, u cilju očuvanja zaštite i promicanja čakavštine kao jednog od drevnih oblika današnjeg standarda, krajem protekle godine pokrenula još jedan novi projekt,  pod nazivom „ČA nad Kvarneron“. 

„ČA nad Kvarnerom“ obuhvaća provedbu godišnjeg natječaja za najbolja poetska ostvarenja na čakavskim govorima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske,  odabir 10 od pristiglih uradaka za uvrštenje u slijedeću knjigu „Grobničkoga zbornika“ te odabir tri najbolja poetska ostvarenja u 2015-oj godini.

Natječaj „ČA nad Kvarnerom“ se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

O pristiglim je uradcima na prvi natječaj „ČA nad Kvarneron“ odlučivalo tročlano povjerenstvo za prosudbu:  dr.sc. Evelina Rudan, dr.sc. Sanja Zubčić  i dr.sc. Milorad Stojević.

Po njihovom su odabiru u desetu knjigu „Grobničkoga zbornika“ uvršteni: „Kušćić tebe“ Nevenke Erman  iz Žminja, „Teštamenat kaštelana Mate Maršanića Gržina gospodarici grobniškoga kaštela Katarini Zrinskoj“ Vjekoslave Jurdana iz Lovrana, „Kad buden star“  Mladena Ilića iz Rijeke, „Divertiment“  Korine Juretić iz Dražica, „Draga nan je zemlja“ Rine Miletić iz Labina, „Ča“ Franje Pajrića iz Koljnofa u Mađarskoj, „Sanje va melu“ Dolores Petrinić iz Rijeke, „Regal“ Jadranke Skorić iz Opatije, „Poliptih od rib i ribarije“ Luke Skorića  iz Opatije i „Visibabi“ Vlaste Sušanj Kapićeve iz Rijeke.

Povjerenstvo za prosudbu je najboljim proglasilo: „Teštamenat kaštelana Mate Maršanića Gržina gospodarici grobniškoga kaštela Katarini Zrinskoj“ Vjekoslave Jurdana iz Lovrana, „Kušćić tebe“ Nevenke Erman  iz Žminja i „Poliptih od rib i ribarije“ Luke Skorića  iz Opatije.

Dobitnicima će nagrade od 1.000,00, 800,00 i 500,00 kuna biti uručene na predstavljanju 10. knjige redovnih izdanja „Grobničkoga zbornika“.

Na natječaj „ČA nad Kvarnerom“ za 2015. godinu su svoje pjesme prijavili autori s doista velikog područja - od Splita do Pule te na sjeveru Koljnofa u Mađarskoj.

Molimo za objavu informacije, zahvaljujemo i srdačno Vas pozdravljamo.

KATEDRA ČSG - Predsjedništvo