FOTO

Foto 1

Foto 2


MEĐUNARODNA SURADNJA GROBNIČKE LIKOVNE KOLONIJE

Grobnička Likovna kolonija u petnaestu godinu svojega plodnoga rada ulazi s još jednim uspješno raliziranim programom – nedavnim sudjelovanjem na međunarodnom sajmu Kunst&Antik 2010. / Stuttgart-Sindelfingen
Od ove se godine na ovome Sajmu, odlukom organizatora, po jedna zemlja predstavlja na poseban način – kao zemlja-gost Sajma. Prva zemlja-gost je bila Hrvatska, iz koje je na sudjelovanje pozvana Međunarodna likovna kolonija Grobnik.


Međunarodna suradnje grobničke Likovne kolonije bilježi svoje početke krajem prošloga stoljeća, od kada u svaki novi saziv grobničke Kolonije, osim hrvatskih umjetnika, dolaze i gosti-umjetnici iz mnogih zemalja svijeta: Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Francuske, Španjolske, Švicarske, Poljske, Argentine, Brazila, Japana i Kine... Suradnja s inozemstvom Međunarodne likovne kolonije Grobnik se od 2002. godine širi i od tada do danas je u grobničkoj Galeriji suvremene umjetnosti postavljeno niz izložbi inozemnih autora.
Na međunarodnom sajmu umjetnosti Kunst&Antik2010./ Stuttgart-Sindelfingen koji je održan od 15. do 17. siječnja, među dvadesetak zemalja Europe, Hrvatsku je zastupala Međunarodna likovna kolonija Grobnik.
MLKG je na ovome Sajmu gostovala na poziv organizatora - međunarodne udruge umjetnika Syrlin iz Stuttgarta. Slijed je to višegodišnje uspješne suradnje grobničke Čakavske katedre i Syrlina, koja je već tri godine vrlo intenzivna. Tada su počele pripreme za veliku izložbu u Stuttgartu/ Kongresni centar Sindelfingen, koja je realizirana sa102 likovna rada iz grobničkog fundusa umjetnina od 3.do 28. rujna 2008. godine. Nakon uspješne realizacije ove izložbe, ta je suradnja nastavljena uzvratnom izložbom u grobničkoj Galeriji suvremene umjetnosti, od 12. lipnja do 25. kolovoza.2009. godine. Na ovoj je izložbi bilo zastupljeno 13 autora - članova međunarodne udruge umjetnika Syrlin, iz Njemačke i drugih zemalja.
Ova suradnja između Syrlina i grobničke MLK još više snaži tijekom 2009. godine, sa sudjelovanjem desetak članova Syrlin-a u radu Međunarodne likovne kolonije Grobnik 2009. - od 28. rujna do 3. listopada.
Tijekom manifestacije Grobnička jesen 2009. je u grobničkome Kaštelu bilo vrlo živo. Kroz rad Međunarodne likovne kolonije Grobnik 2009. umjetnici iz mnogih zemalja svijeta su prostore Kaštela tjedan dana ćutili svojim domom. Njih su preko dvadeset tih dana stvarali nova djela i bogatili fundus kulturnih dobara grobničkoga Kaštela.
U cilju daljnjeg snaženja međunarodne suradnje, grobnička Likovna kolonija 30. rujna 2009. godine u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik organizira prvi međunarodni stručni skup na temu Likovne kolonije – od zbirke do muzeja? Isti je skup vodio stručni savjetnik Međunarodne likovne kolonije Grobnik povjesničar umjetnosti Berislav Valušek. Na ovome je skupu, pored ostalih gostiju iz inozemstva, sudjelovao i predsjednik međunarodne udruge Syrlin Wolfgang Wunderlich. Slijedom rasprava na istome stručnome skupu, gospodin Wolfgang Wunderlich je već u listopadu pozvao Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik da se na Sajmu Kunst&Antik Stuttgart/Sindelfingen 2010. predstavi europskoj publici, kojoj je pojam likovna kolonija poprilično nepoznat. Savjetnica Odbora međunarodne udruge umjetnika Syrlin Melanka Herbut obavila je odabir likovnih radova koji bi trebali biti izloženi na Sajmu.
Grobnička Čakavska katedra, u okviru koje djeluje Međunarodna likovna kolonija Grobnik, je u studenom 2009. godine izašla pred Općinu Čavle s konkretnim prijedlogom za sudjelovanje na Sajmu umjetnosti u Njemačkoj. Općina Čavle se, na čelu s načelnikom Željkom Lambaša, prihvatila pokroviteljstva, a supokroviteljstva Turistička zajednica Općine Čavle i Primorsko-goranska županija.
Organizator Sajma je odlučio da će Međunarodna likovna kolonija Grobnik biti predstavljena s 37 likovnih radova. Ali, organizator ujedno pokreće još jedan način predstavljanja na Sajmu – svake će godine jedan od izlagača predstavljati svoju zemlju. Svake će godine jedna zemlja biti proglašena gostom Sajma.
Čast da bude prva zemlja-gost stuttgartskog Sajma umjetnosti pripala je Hrvatskoj, a grobničkoj Međunarodnoj likovnoj koloniji i čast i obveza da realizaciji ovoga dijela međunarodne suradnje priđe s posebnom odgovornošću.
Odmah se krenulo s pripremama i 14. siječnja 2010. godine su na putovanje u Njemačku krenuli predstavnici grobničke Čakavske katedre, Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle i Klapa Grobnik.
Sindelfingenški je dio stuttgartskog područja predstavnicima grobničke MLK Grobnik i Općine Čavle bio poznat. Pa ipak, dolazak u snijegom prekriveni grad pružao je drugačije slike od onih toplorujanskih od pretprošle godine. Područje, koje neupitno ima i povjesno zanimljive djelove, preplavila je industrija, posebice automobilska, na kojem je uvijek popunjeno desetak hotela, živi intenzivno, a sajamski su prostori popunjen kroz cijelu godinu. Bez obzira na visok nivo zagađenosti koju ispušta industrija, posjetitelje na svakome koraku dočekuju urednost i uređenost prostora na kojem se zatekneš. Sajamski prostor Sindefingen se prostire na 40000 četvornih metara, od čega je na 8000 četvornih metara od 15. do 17. siječnja predstavljeno suvremeno likovno stvaralaštvo mnogih zemalja, među kojima i Hrvatske, s 37 likovnih radova Međunarodne likovne kolonije Grobnik.
Obraćajući se više tisuća nazočnih izlagača i posjetitelja na službenom otvaranju Sajma, u pozdravnim su riječima govornici uputili posebno srdačne pozdrave Hrvatskoj kao prvoj zemlji-gostu Sajma. Za Grobničane nisu štedjeli lijepe riječi dobrodošlice: gospodin Roland Bernhard, regionalni čelnik za veliko područje Sindelfingen-Böblingen, dr Susanne Eisenmann, gradonačelnica za kulturu grada Stuttgarta, gospodin Ralph Hohenstein, direktor Sajma te gospodin Wolfgang Wunderlich, organizator i predsjednik međunarodne udruge umjetnika Syrlin iz Stuttgarta. U nastavku su se stuttgartski čelnici uputili na hrvatski štand, na štand zemlje - gosta, gdje su im se Grobničani zahvalili na srdačnoj dobrodošlici i uručili im prigodne darove - u ime grobničke Čakavske katedre voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik Vlasta Juretić, a u ime načelnika Općine Čavle Željka Lambaše i Općinskoga vijeća Općine Čavle, zahvalio se predsjednik Općinskoga vijeća Josip Čargonja.
Budući da je otvarnje sajma bilo upravo 15. siječnja, ujedno je ovim predstavljanjem Međunarodne likovne Grobnik na osobit način obilježena 18. godina priznanja Republike Hrvatske u inozemstvu, što je naglašeno u razgovoru s domaćinima i savjetnicom Generalnog konzula RH u Stuttgartu Mirjanom Božić, koja je također nazočila cijelom događaju. Gospođa Mirjana Božić je pozdravljajući u ime stuttgartskog Konzlata RH izrazila zadovoljstvo uspješnim sudjelovanjem Međunarodne likovne kolonije Grobnik na Sajmu, upućujući pri tom ekipi s Grobnišćine poziv da u ponedjeljak 18. siječnja budu gosti Konzulata, ali se ekipa MLK Grobnik tom pozivu nije mogla odazvati jer je za 18. siječnja već ranije planiran povratak u Domovinu.
Kako je ove godine Hrvatska bila prva zemlja-gost Sajma Kunst&Antik Stuttgart-Sindelfingen, toj su časnoj obvezi odgovorili, odnosno uspješno obavili predstavljanje: Vinko Škaron, dopredsjednik grobničke Čakavske katedre, Vlasta Juretić, voditeljica MLKG, Željka Frlan, članica Predsjedništva, povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, stručni savjetnik MLKG i Zvonimir Kamenar Funči, predstavnik umjetnika u Skupštini Katedre te predstavnice Turističke zajednice Općine Čavle, koje su u Njemačku donijela mirise i okuse užeg i šireg zavičaja. Tako su mnogobrojni gosti našega štanda imali prilike probati grobnički sir, pršut i druge suhomesnate proizvode, palentu kompiricu, masline i maslinovo ulje, suhe smokve, razna pića, kao što su, primjerice, biska, brusnica, ruta i medica te vrbničku žlahtinu, ali i razne pekarske proizvode. Bilo je u ponudi još mnogo čega, a da se gosti hrvatskoga štanda svih tih dobrih okusa i mirisa što duže sjećaju, znalački su se brinule Gordana Gržetić, Gordana Saršon, Christiane Jordan i Grozdana Rak, kao domaćice na dijelu našega štanda, gdje je bila degustacija svih tih delicija.
Općinu Čavle su predstavljali predsjednik Općinskoga vijeća Josip Čargonja i savjetnik Načelnika za društvene djelatnosti Robert Zaharija.
Što se glazbenog dijela tiče, sve je bilo u znaku Klape Grobnik jer je program otvaranja Sajma i započeo i završio njihovom pjesmom, što je više tisuća posjetitelja pozdravilo toplim pljeskom. Na zajedničkoj večeri svih izlagača 16. siječnja Klapa Grobnik je također imala svoj nastup. Pored toga je, po programu Sajma u nedjelju 17. siječnja, Klapa Grobnik održala završni koncert.
A da sve bude zabilježeno slikom i video materijalom, brinuo se Robert Kalčić iz IRS Art studia.
U sajamskom je katalogu na dvije stranice, pod naslovom Museum Katedra Grobnik – Gemeinde Cavle bei Rijeka zorno su predstavljeni grobnički Kaštel i Međunarodna likovna kolonija Grobnik, a u uvodnome dijelu kataloga - posebni sajamski programi - stoji:

Od ove se godine jedan od naših izlagača predstavlja na poseban način - kao zemlja-gost; za 2010. godinu je to Hrvatska, iz koje je pozvan Muzej suvremene umjetnosti Grobnik, iz Općine Čavle kraj Rijeke – To je Općina s dugom kulturnom tradicijom na svim područjima, velikim svakogodišnjim festivalima glazbe i književnosti. Posebno će imati štand za degustaciju, na kojima će posjetiteljima nuditi specijalitete njihovoga kraja. Glazbeno će sve biti popraćeno nastupima poznate Klape Grobnik – a capella zbora, koji će pjesmom obogatiti otvaranje Sajma i predstavljanje ove zajednice. Sa sporadičnim će pjevanjem obogatiti ugođaj i pozivati sve posjetitelje na otvorenje Sajma u nedjelju u 11 sati, kada će imati poseban prijepodnevni koncert.

Na Sajmu umjetnina u Stuttgartu predstavnici grobničke Katedre su odradili više susreta s inozemnim suradnicima o budućim zajedničkim projektima. Između ostalog, s poznatom talijanskom povjesničarnkom umjetnosti i likovnom kritičarkom iz Rima, dr. Adelinde Allegretti, dogovorena je ljetna izložba umjetnika iz Italije i drugih zemalja u grobničkoj Galeriji suvremene umjetnosti, u trajanju tri mjeseca.