GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINAMEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

Za razliku od ostalih umjetničkih kolonija, koje su prije devedesetih godina prošloga stoljeća radile na području Hrvatske, koje su ponajprije bile druženje umjetnika, a djelima nastalim za rada istih se nakon toga gubio trag, grobnička Kolonija je osnovana sa ciljem stvaranja nove hrvatske zbirke suvremene likovne umjetnosti te je od početka amaterizam isključen, što jamči konstantan nadzor povijesničara umjetnosti. Dr.sc. Berislav Valušek je od 1997. suradnikom MLKGrobnik, a od 2002. godine i stalnim stručnim savjetnikom ove umjetničke Kolonije.

Temeljem stvorenih umjetničkih djela do 2002. godine,  17. rujna je utvrđena nova hrvatska zbirka suvremene likovne umjetnosti – Zbirka SU Grobnik. Selekciju do tada nastalih radova obavili su povijesničari umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek i Boris Toman.

U nastavku Međunarodna likovna kolonija Grobnik njeguje vrlo živu međunarodnu suradnju. Niz je izložbi inozemnih autora realizirano u Kaštelu Grobnik, od pojedinačnih do skupnih; Z mojga se Kaštela Njemačka vidi – izložba likovnih radova 13 umjetnika iz Njemačke (2009.), izložba Grand tour (2010.),  21 autor – pretežito iz Italije ali i drugih zemalja (postavila povijesničarka umjetnosti, kustos i likovna kritičarka  Adelinda Allegretti iz Rima).

Danas je grobnički Kaštel domom umjetničkih djela autora iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Poljske, Makedonije, Meksika, Brazila, Argentine, Kine, Japana…

Zbirka suvremene likovne umjetnosti Grobnik je, nakon predstavljanja u Rijeci i Puli, 2008. godine predstavljena u Njemačkoj sa 102 likovna rada 67 autora, ponajprije hrvatskih, ali i autora iz drugih zemalja, izložbom koju su Njemci nazvali „10 godina mediteranskih susreta umjetnika u Grobniku“. To je bio početak vrlo plodne suradnje između Međunarodne likovne kolonije Grobnik i „Syrlin“ E.V. International iz Stuttgarta.

2009. godine smo organizirali međunarodni skup na temu „Likovne kolonije – od zbirke do muzeja“, kojem je moderator bio dr.sc. Berislav Valušek (Hrvatska, Slovenija, Italija, Njemačka), koji je događaj jedan od temelja današnjeg Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik

Nakon spomenutog gostovanja u Njemačkoj, slijedio je novi poziv njemačkih suradnika - da se na stuttgartskom Sajmu Antik&Kunst Međunarodna likovna kolonija Grobnik predstavi tom dijelu Europe kao svojevrsni ogledni primjerak umjetničke kolonije uopće. Tom je pozivu odgovoreno 2010. godine. Uspješno – upravo  temeljem dobro pripremljenog i kvalitetno  odrađenog predstavljanja Međunarodne likovne kolonije Grobnik u Stuttgartu, Hrvatska je proglašena zemljom-gostom Sajma za 2010. godinu.

Njemački suradnici su rad MLKG prepoznali kao kvalitetan još 2008. godine a 2010. je upravo na spomenutom stuttgartskom Sajmu uslijedilo još jedno priznanje – poziv da predložimo novi program suradnje, u koji bi uz likovne umjetnike uključili i druge subjekte.  Napravili smo i predložili projekt „Umjetnost u pokretu CroARTia“. Spaja naizgled nespojivo – likovne umjetnike i ljubitelje povijesnih automobila. Napravljen je na principu zrcala – sviprogrami koji se u suradnji s inozemnim partnerima provode u Hrvatskoj potom se jednake provode u drugoj državi. Njemci su s oduševljenjem prihvatili biti našim partnerom, prozivajući projekt kulturnim proizvodom bez konkurencije u svijetu. Do sada su realizirani sviprogrami planirani za provedbu u Hrvatskoj te slijedi realizacija drugog dijela projekta, u Njemačkoj.

Isplativost ovog projekta se odmah dokazala– već u početnoj su godini hrvatski umjetnici, zajedno s umjetnicima iz Njemačke i drugih zemalja, u osam su dana boravka u Grobniku stvorili umjetnička djela  u vrijednost od preko 500.000,00 kuna, o čemu su u Londonu i Nizozemskoj izašle dvije monografije autora Carstena ten Brinka, a desetak dana je isključivo zbog projekta CroARTia  u Hrvatskoj boravilo stotinjak sudionika, od kojih je većina u našu zemlju došla po prvi put. Ako tome dodamo činjenicu da su sudionici iz raznih krajeva svijeta putovali  tri dana u Grobnik i isto toliko na povratku, pri tome promičući Hrvatsku (šestodnevna besplatna promidžba Hrvatske u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji), projekt se nedvojbeno dokazao i kao izvrstan kuturni proizvod u turizmu.

Saziv umjetnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik uz njezinih 18 godina postojanja i rada ostaje upisan po jedinstvenom u svijetu projektu pod nazivom „Priziv na devet u Grobniku“. Pokrenut je uoči  svjetskog Dana muzeja 2014. izložbom „Priziv na devet“. Ovom izložbom pozvanih 9 suvremenih umjetnika s područja današnjih županija Primorsko-goranske i Istarske, kao svojevrsni „stupovi“ Međunarodne likovne kolonije Grobnik, postali su osobitim podsjetnicima na jedan od najznačajnijih europskih pravnih spomenika -  Vinodolski zakon iz 1288. godine,  i njegove tvorce -  27 predstavnika 9 gradova srednjevjekovne Vinodolske knežije.

Izložba  Priziv na devet je ujedno u suvremenost prizvala i jedinstven institut srednjevjekovnog sudovanja u ovim krajevima, po kojem se neriješen spor u jednom od devet frankopanskih gradova rješavao prizivom na tri (prizivom sudaca iz tri grada), a ukoliko ni tada spor nije bio riješen, slijedio je priziv na šest (šest sudaca iz šest frankopanskih gradova). Ako ni tada spor nije bio okončan, o rješavanju je spora odlučivalo 9 sudaca - po jedan iz svakoga od devet vinodolskih gradova -  prizivom na devet.  A mi pak, upravo izložbom Priziv na devet,  svim srednjevjekovnim sporovima zorno suprotstavljamo čvrstu suradnju tijekom protekla dva desetljeća s devet suvremenih umjetnika - 9 svojevrsnih spomenika Međunarodne likovne kolonije Grobnik; Ivan Balažević, Marijan Blažina, Zvonimir Kamenar, Branko Lenić, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina.

Umjetnici u znak zahvalnosti na novom konceptu izložbi i dokumentarnom filmu „Priziv na devet u Grobniku“ organizatoru daruju po jedno djelo, kojim je djelima značajno obogaćen fundus grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti.

Nije slučajem što je upravo Međunarodna likovna kolonija Grobnik iznjedrila ovu izložbu kao svjetski raritet jer Međunarodna likovna kolonija Grobnik za sada je i jedina umjetnička kolonija u svijetu koje je radom stvoren jedan novi muzej suvremene likovne umjetnosti – Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik.

Jedinstvenost ove izložbe je u činjenici da sviumjetninci  tijekom njezina trajanja 4 puta zamjenjuju svoja izložena djela s po 4 nova ostvarenja, te se jedna skupna izložba u hodu pretvara u 4 različite skupne izložbe. Istovremeno, svaki od umjetnika za to vrijeme izloži ukupno po 16 svojih djela, što je dostatnim za samostalnu izložbu svakoga od  sudionika. Dakle, u jednoj izložbi je ukupno 13 izložaba. Na sva četiri različita postava iste izložbe izloženo je ukupno 170 djela.

Cijeli je projekt pod nazivom „Priziv na devet“ obuhvaćen u dokumentarnom filmu pod nazivom „Priziv na devet u Grobniku“, autorice Vlaste Juretić - javnosti predstavljen na otvaranju 22. po redu Grobničke jeseni 21. rujna 2014.

Međunarodna likovna kolonija Grobnik je tijekom Europske noći muzeja 2014. (17./18. svibnja), a uz svjetski Dan muzeja utvrdila trajni dokument pod nazivom „Grobnička dota“.  To je svojevrsni imovnik Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Temeljen je na Vinodolskom zakonu te je i potpisnika „Grobničke dote“, kao i tog zajedničkog Zakona srednjevjekovnih 9 vinodolskih općina,  bilo 27.  Tako je „Grobnička dota“, prizivajući u suvremenost jedan od najznačajnijih europskih pravnih spomenika, ujedno i osobitim podsjetnikom da su Zakon, proglašen u Novom Vinodolskom 1288. godine,  zajednički stvorili i potpisali po tri predstavnika svih 9 vinodolskih gradova. Stoga je tijekom Europske noći muzeja 2014. u Kaštelu Grobnik obilježeno 9 zajedničkih stoljeća Novog Vinodolskog, kao najjužnijeg i Grobnika, kao najsjevernijeg, na najbolji mogući način – opetovanim proglasom Vinodolskog zakona – ovoga puta u Grobniku.

Imovnik Međunarodne likovne kolonije „Grobnička dota“ ubuduće će potpisivati također 27 potpisnika koje će svake godine, uz svjetski Dan muzeja, utvrđivati Predsjedništvo Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine.