2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - CROARTIA u okviru kulturnog turizma RH

  

1992. – 2012.

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

 

PROJEKT

UMJETNOST U POKRETU CROARTIA

KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA

                                     

ORGANIZATORI:

KATEDRA ČAKAVSKOGA SABORA GROBNIŠĆINE –   Vlasta Juretić i Vinko Škaron

SUORGANIZATOR:OLDTIMER  KLUB  - RIJEKA – Mišo Rukavina i Ivica Mataija 

 

                MEĐ. UDR. UMJETNIKA  SYRLIN/STUTTGART – Wolfgang Wunderlich

SUORGANIZATOR:CLASSIK GALA- BADEN-WÜRTTEMBERG – Johannes Hübner

REALIZACIJA:

OD 21. – 28. 04./20. 08. -PODRUČJE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

OD 20. – 27. 08. - PODRUČJE BADEN-WÜRTTEMBERGA

 

OPIS PROJEKTA:

 

Projekt UMJETNOST U POKRETU–CROARTIA je nastao nakon višegodišnjega uspješnoga rada. Svi do sada planirani programi u projektu, za koje je realizacija  planirana u Hrvatskoj, već su uspješno realizirani. Budući da je projekt neuobičajen i kompleksan,  radi boljeg je razumijevanja nužno osvrnuti se  na njegovo nastajanje.

 

Pripreme su trajale skoro dvije godine, a svemu su prethodila višeputna uspješna predstavljanja Međunarodne likovne kolonije Grobnik u inozemstvu, posebice u Njemačkoj, s kojom je zemljom naša suradnja neprekidna od 2007. godine, kada smo uspostavili konktakt  s međunarodnom udrugom umjetnika Syrlin (Stuttgart) i kada je realizirano prvo sudjelovanje   njihovih članova - likovnih umjetnika u radu MLK Grobnik. Tada su se oni upoznali s našim dotadašnjim radom i rezultatima takvog rada. Nedugo je za tim uslijedio poziv iz Njemačke da za dolazeću godinu pripremimo jednomjesečnu izložbu likovnih radova iz Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik. Predložili smo im da u tih mjesec dana bude omogućeno I predstavljanje dijela hrvatskoga turizma, što su oni i prihvatili. 

Ovaj su naš program poduprli Ministarstvo kulture i Primorsko-goranska županija s ukupno 70.000,00 kuna a ostale je troškove snosila Općina Čavle. Tako je početkom rujna 2008. godine otvorena izložba u Schiller -  Foayeru Kongresnog centra Sindelfingen, a pod nazivom 10 godina mediteranskih likovnih susreta u Grobniku- sa102 likovna rada, 67 autora, pretežito iz Hrvatske. Ovaj je događaj bio značajno popraćen u tamošnjim medijima.

O istom smo događaju prethodno i u više navrata obavijestili Ministarstvo turizma, Turističku zajednicu Primorsko- goranske županije i lokalnu Turističku zajednicu, te im uputili pozive na sudjelovanje. Nitko se nije odazvao ali je ipak na put s nama krenuo tadašnji predsjednik Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, sa skromnim turističkim materijalom. Šteta što se taj rujan 2008. godine turistički nije iskoristio , jer smo tih dana u Stuttgartu imali više kvalitetnih radnih susreta, za kojih je, za eventualne konkretne dogovore, izostala nazočnost kompetentne osobe.

Suradnja je s našim prijateljima u Njemačkoj nastavljena i u 2009. godini  s  velikom ljetnom izložbom likovnih radova 13 inozemnih umjetnika u Galerija SU Grobnik i sudjelovanjem čak 18 članova stuttgartskog Syrlin-a u radu MLKG, u listopadu 2009. godine.

 

Istovremeno smo organizirali prvi međunarodni stručni skup povjesničara umjetnosti i umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, kojeg su se odjeci ubrzo osjetili.  Uslijedili su pozivi za daljnju suradnju iz Njemačke i Italije. S talijanskim smo suradnicima krenuli u pripreme velike ljetne izložbe likovnih radova 21-og autora, pretežito iz Italije ali i iz drugih zemalja: Austrije, Njemačke, Španjolske, Engleske i Kolumbije, koju je pod nazivom GRAND TOUR u Galeriji SUG postavila povjesničarka umjetnosti dr. sc. Adelinda Alegretti iz Rima, o kojem događaju ima članaka na internetskim stranicama.

 

Osobito nam je bilo zahtjevno odgovoriti na poziv iz Njemačke.   Naime, njemački su nas suradnici pozvali da Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik predstavimo kao  ogledni primjerak likovnih kolonija uopće, budući da je taj pojam na tim prostorima bio nepoznat. I ovoga smo puta od njemačkog organizatora zatražili da nam usporedno s predstavljanjem grobničke Likovne kolonije, osiguraju mogućnost besplatnog predstavljanja dijela hrvatske turističke ponude. Nakon više pregovaranja, njemački je organizator osigurao poseban prostor u okviru stuttgartskog sajamskog prostora za postavljanje turističkog štanda. Odmah smo Ministarstvo turizma i turističke zajednice upoznali s mogućnošću besplatne promidžbe no bez rezultata. Unatoč toj činjenici, budući da smo  projekt procijenili izuzetno kvalitetnim, nismo ga odbacili te je uz velike napore 2010. godina ipak počela s  trodnevnim predstavljanjem MLK Grobnik na Sajmu Antikviteti i Umjetnost  u Njemačkoj, s 37 likovnih radova hrvatskih autora. Razumije se da, unatoč “šutnji” predstavnika hrvatskog turizma, nismo odbili prethodno osigurani štand za predstavljanje dijela hrvatske turističke ponude, već smo, u suradnji s lokalnom TZ organizirali trodnevni turistički program pod nazivom Okusi i mirisi Hrvatskog primorja. Da je u cijelosti projekt bio uspješnim, najbolje svjedoči činjenica da su organizatori Hrvatsku proglasili   zemljom – gostom Sajma za 2010. godinu. Bila nam je čast gledati veliku hrvatski zastavu, koja je tamo izvješena radi našega sudjelovanja, ali na otvaranju Sajma nije bilo nikoga od predstavnika hrvatskog turizma da kompetentno odgovori na hvalospjeve Hrvatskoj i na srdačne pozive domaćina na hrvatski štand u cilju što boljeg upoznavanja s Hrvatskom i dijelom hrvatske turističke ponude, što je našim njemačkim suradnicim bilo  nerazumljivim.

 

Novo priznanje našem radu iz Njemačke stiglo je odmah – poziv da osmislimo novi zajednički projekt. Budući da smo likovnu djelatnost već i do tada ispreplitali s turističkom ponudom, riječ mobilnost u svim smjerovima bila je i pokretačem zajedničkog zaključka -  da u budući projekt pokušamo uključiti i nove subjekte.

Stoga projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA  od svih ostalih projekata razlikuje niz posebnosti.  Nadalje, u cijelosti je hrvatski je proizvod koji je kao takav prihvaćen od strane naših  njemačkih suradnika i drugih subjekata.  Programi unutar projekta realiziraju se u dvije države – prvi dio u Hrvatskoj, na području Primorsko-goranske županije, a drugi dio u Njemačkoj, na području Baden-Württemberga, te periferno na području Slovenije i Italije.

 

Ukratko, projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA smo predložili, ponajprije zbog ostvarenja slijedećihciljeva:

1.         obogaćivanja Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobniksa značajnim brojem novih kvalitetnih likovnih radova hrvatskih i inozemnih autora – REALIZIRANO 100% - procjena u tijeku ali je već sada neupitno da je vrijednost novih likovnih radova Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik u travnju 2012. godine uvećana za preko 200.000,00 kuna

2.            pokretanja prve likovne kolonije u Njemačkoj - zajednički hrvatski i njemački likovni umjetnici po uzoru na MLK Grobnik, što dokazuje da je MLK Grobnik u Europi prepoznata kao kvalitetan kulturno-turistički proizvod. Ovaj je dio programa značajno produžio pripreme jer se u projektu jednako zastupljeni programi u Hrvatskoj I Njemačkoj. Budući da u Njemačkoj nije bilo likovnih kolonija, morali smo prethodno tamo osigurati uvjete za osnivanje i rad prve likovne kolonije. Upravo je zbog ove stavke na početku realizacije u travnju, on u inozemstvu predstavljen svojevrsnom svjetskom premijerom. U PRIPREMI

3.            postavljanja dviju zajedničkih izložbi likovnih radovahrvatskih i njemačkih likovnih umjetnika, u Hrvatskoj i Njemačkoj – REALIZIRANO 50%jer je upravo postavljena velika ljetna izložba likovnih radova hrvatskih i njemačkih likovnih umjetnika u Galeriji SUG, nastalih za rada MLKG u travnju 2012. godine

4.            pokretanja novih međunarodnih manifestacija oldtimera na području Primorsko-goranske županije, a potom i Baden-Württemberga - Primorsko-goranski rally, REALIZIRANO 50%, s pokretanjem i realizacijom međ. manifestacije Primorsko-goranski rally u travnju 2012. godine

5.         besplatnog trodnevnog predstavljanja dijela hrvatske turističke ponude u Njemačkojkrajem kolovoza 2012. -  u okviru završne proslave 150 godina OPEL-a, u Heidelbergu-DVORAC SCHWETZINGEN – za ovu stavku još uvijek očekujemo uključivanje HTZ, iako projekt nije evaluiran od strane TZ Primorsko-goranske županije u ožujku, niti kao kulturno-turistički proizvod, niti kao manifestacija – dostatan razlog da javno zatražimo izviješće o tome kojih je 10 projekata na području PGŽ u 2012. godini značajnijim KT proizvodom ili KT manifestacijom. U PRIPREMI

5.            postavljanja međunarodne izložbe likovnih radova koji nastanu za rada prve likovne kolonije u Njemačkoj u Galeriji Grada Stuttgarta U PRIPREMI

6.            postavljanje izložbena stuttgartskom međunarodnom sajmu umjetnina i antikviteta u siječnju 2013. – čime se programi projekta sele u 2013. godinu.

 

No, posebnostima projekta UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA ni tu nije kraj jer njime se višegodišnja uspješna hrvatsko-njemačka suradnja proširuje na više drugih subjekata u obje države, te projektom iniciramo buduće međunarodne suradnje na području turizma, školstva (razmjena studenata i učenika), sporta itd.

U projekt je do sada uključeno oko 150 sudionika iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Švicarske, Nizozemske, Meksika, Jamaice…

 

Na često pitanje novinara: što likovni umjetnici i oldtimeri imaju zajedničko i kakva je smisao njihova povezivanja u isti projekt, odgovaramo da ima više poveznica jer kada likovni umjetnik počinje stvarati svoje djelo, kreće na svojevrsno putovanje, a svaki je susret s povijesnim automobilima, susret s posebnim dizajnom. Uostalom, povijesni su automobile danas još uvijek hodajući budući muzejski izlošci tehničkih I drugih muzejskih prostora, a  ljubitelji povijesnih automobile njihovim privremenim čuvarima.

 

A u okviru kulturnog turizma, projekt je već u svojem početku sam sebe dokazao jer: 

-  u drugoj polovici travnja 2012. godine u Hrvatsku, isključivo radi projekta, došlo je preko 60 gostiju, što umjetnika, što ljubitelja povijesnih automobile, što osoba iz pratnje, koji su ujedno desetak dana bili turistima dobre platežne moći,

- sudionici su tri, prolazeći kroz Njemačku, Italiju i Sloveniju do odredišta u Hrvatskoj te druga tri dana odlazeći iz Hrvatske raznim rutama, promicali Hrvatsku

- nakon realizacije početnih programa, sudinici su u mjesec dana na raznim web stranicama objavili preko 1000 fotografija iz Hrvatske i mnogo tekstova o Hrvatskoj, u kojima do danas nije naveden niti jedan negativan dojam.

 

Ovo je samo dio pokazatelja u kojoj je mjeri projekt UMJETNOSTI U POKRETU – CROARTIA TURISTIČKIM PROIZVODOM. Najveći dio sudionika je po prvi put boravio u Hrvatskoj. Među njima i jedna likovna umjetnica iz Švicarske.  Možda je upravo njezino iskustvo najslikovitiji dokaz uspješno odrađenih početnih programa projekta u turističkom smislu.  Ona je svoje dojmove o Hrvatskoj svakodnevno telefonom prenosila svom suprugu a njezino je oduševljenje bilo toliko da je kupio kartu za prvi let do Hrvatske kako bi zajedno produžili boravak u Hrvatskoj. Budući da je odredište bilo Zadar,  iznajmila je avion Krila Kvarnera da ga tamo može dočekati.

 

Zaključak:

Projekt UMJETNOST U POKRETU CROARTIA  u Njemačkoj mijenja naziv u KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA te tako nastavlja promicati Hrvatsku van njezinih granica a povezujući razne subjekte unutar sebe, oglednim je primjerkom mobilnosti u raznim smjerovima i oblicima. Kao autori smo odredili lokaciju i početak realizacije -  u Hrvatskoj, travanj 2012. godine. No, kraj mu je neodrediv,  što je ujedno i zaključna posebnost ovog projekta. Stoga I nije začudnim što su ga naši njemački partneri za predstavljanja javnosti nazvali svjetskom premijerom.

 

                                                                   KČSG – MLK GROBNIK

                                                                   Vlasta Juretić